Microkrediet is bij Charity Hands een bekend begrip. Al 10 jaar lang verstrekken wij microkredieten in ontwikkelingslanden aan mensen die het hard nodig hebben. Een microkrediet is een kleine lening, waarbij het niet alleen gaat om het geven van geld, maar vooral om een zelffinanciering op poten te zetten.

 

Wij hebben al aan veel mensen in India, Malawi, Kenia en Kameroen kunnen helpen met een microkrediet van ongeveer 30 euro. Het gaat hierbij vooral om gezinnen die in armoede leven. Bij ons in Nederland is het basis- en middelbaar onderwijs gratis, maar in de meeste ontwikkelingslanden is dit niet het geval. De ouders moeten kromliggen om hun kinderen naar school te kunnen laten gaan. Ondanks de hoge kosten vinden de ouders, net als bij ons, het erg belangrijk dat hun kinderen onderwijs ontvangen. Met de opbrengst van een microkrediet kunnen de ouders hun kinderen naar school laten gaan.

Varken microkrediet
taxi-busje microkrediet

Uit ervaring weten wij dat het microkrediet dat we aan een gezin geven vaak gebruikt wordt om kleinvee te kunnen kopen. Zo kunnen boeren of arbeiders een klein biggetje of een geit kopen en van de winst weer een nieuwe big of geit. Maar we hebben ook leningen verstrekt voor de aanschaf van kippen, een naaimachine, een afbetaling van een taxi-bus of voor het starten van een winkeltje. De mogelijkheden zijn eindeloos en met iedere microkrediet veranderen niet alleen de levens van een gezin, maar zelfs van een heel dorp.

Karin, een ontwikkelingswerker in India die wij ondersteunen, vertelde onlangs: “Het afbetaalde geld van een microkrediet kan naar een ander gezin in hetzelfde dorp gaan. Het hele dorp verandert zo en iedereen profiteert van het project. Men leert dat eerlijkheid loont.”

Overigens heeft Karin ons vorige maand nog bericht dat alweer vier gezinnen hun lening hebben afbetaald. Hierdoor kunnen er weer vier gezinnen worden geholpen!

microkrediet naaimachine

kippen microkrediet

Microkrediet verandert levens! Daar geloven wij in. En dat zien we in onze projecten ook daadwerkelijk gebeuren. Op deze manieren kunnen wij een verschil maken in de arme dorpen in deze ontwikkelingslanden. Ook u kunt een verschil maken door onze projecten te steunen. Want wat voor ons een schijnbaar onbelangrijk bedrag lijkt, kan in deze landen een heel dorp verder helpen!

Eigenlijk is het ongelofelijk. Maar zo hard kan het gaan!