Nehemia beëindigt armoede!

Het merendeel van het Joodse volk was in ballingschap gevoerd (586 BC). Na 70 jaar in Babel hoort Nehemia over de ellende van zijn volksgenoten die nog zijn achtergebleven in Israël. Nehemia is bekend om de herbouw van Jeruzalem. Nehemia brengt het volk terug bij de God van Israël. Hij brengt rechtvaardigheid en beëindigt armoede.

Hoe beëindigde Nehemia armoede?

Nehemia hoort over de ellende van het volk wat wordt onderdrukt door hun eigen broeders (Neh. 5). Nehemia trekt zich hun lot aan. De 1e klacht is gebrek aan voedsel (vs 2). Dat is waar wij als stichting beginnen. Mensen leren voedsel te verbouwen op Gods wijze. De 2e klacht is verlies aan eigendommen om voedsel te kopen (vs 3). Kennis, vaardigheden, goed zaad en mest zijn noodzakelijk. De 3e klacht is verlies van bezit om belasting te betalen, er werd woekerrente gerekend (1% per maand) (vs 4). In veel ontwikkelingslanden is 40% jaarlijkse rente niet ongewoon. Daarbij wordt een onderpand vereist. Dit houdt mensen in armoede. Microkredieten zonder, of met eerlijke rente en zonder  onderpand, kan mensen een kans bieden uit armoede.

Rechtvaardig & bewogen…

Nehemia verschaft rechtvaardigheid door de onderdrukkers te confronteren met hun onrecht (vs 7-8). Hij zelf scheldt de armen zijn  uitgeleende geld kwijt. Hij vraagt de rijken hetzelfde te doen. Dit doen ze. Ze geven velden, zonen en dochters terug aan de armen, inclusief de betaalde rente (vs 11). Nehemia is ons tot voorbeeld.
Laten we vandaag recht doen en bewogen zijn. Doe iets voor iemand in armoede!

Tree of life trainer

Doneer voor het Tree of Life project
  • € 0,00