Divine, man met een missie

Vandaag heb ik, Corné,  een bijzonder gesprek gehad met Divine. Divine is predikant in een dorp in Noord West Kameroen. Op dit moment is deze provincie zwaar ontregeld door conflict en hongersnood. Het is bizar wat er allemaal gebeurt, maar minstens even bizar is het dat deze ontregeling nauwelijks bekend is in onze westerse wereld. Er is een jarenlange strijd tussen separatisten (een Engelstalige minderheid in Kameroen) en het leger. Eén van de ‘wapens’ is het aanvallen van scholen om het onderwijs te ontregelen. Zo werden er in het  begin van dit jaar 79 schoolkinderen vanuit een bus ontvoerd. De eis van de kidnappers: de school sluiten.

Divine’s dorp ligt midden in zo’n conflictgebied. We voerden dit gesprek telefonisch, via Whatsapp. Hoewel de verbinding niet zo goed was als we hier gewend zijn, lukte het toch. Het werd zelfs spannend tijdens het gesprek. Tijdens het bellen zag Divine een aantal gewapende separatisten.

Veel inwoners van het dorp zijn gevlucht voor de gevechten tussen de separatisten en het leger. Dagelijks horen zij geweerschoten. Af en toe moeten Divine en de dorpelingen het oerwoud in vluchten, dan is het te gevaarlijk in het dorp. Zo’n vijftig meter van zijn huis liggen tientallen lege geweerhulzen, als dagelijkse herinnering aan alle gevechten hier. Ondanks al deze gevaren blijft Divine op zijn post. Zijn vrouw en kinderen moet hij al meer als een jaar missen. Die verblijven in de hoofdstad.

Maar als het zo gevaarlijk is, waarom vlucht hij zelf dan niet?  Die vraag heb ik hem gesteld. Dit was zijn antwoord: “Ik heb een missie van God gekregen om hier te blijven. Tijdens een verblijf in een trainingscentrum in Zimbabwe heeft God tot hem gesproken. God vertelde hem dat hij hoop moet geven aan de boeren van zijn dorp. Hij moet hen troosten en bemoedigen om hun landbouwprojecten af te maken.” Ik vroeg aan Divine wat er door hem heen ging toen God tot hem sprak. “Peace,” antwoordde Divine. “Ik voelde vrede. Geen angst.” Dit trainingscentrum is het hoofdkwartier van onze partner Foundations for Farming in Zimbabwe. Divine heeft hier een training gekregen in hun landbouwtechniek om deze toe te passen in ons trainingscentrum in Kameroen.

In het dorp waar Divine werkt is het Tree Of Life project gestart. Het is een project dat Charity Hands mogelijk maakt en ondersteunt. Het doel van dit landbouwproject is om boeren te leren hoe ze in hun eigen voedsel kunnen voorzien.  Daarnaast om de boeren kennis te laten maken met de God van liefde (Matt 28:19-20). Het gaat over ontvangen en geven, krijgen en uitdelen. Van de opbrengst van de akker kunnen de boeren hun gezin onderhouden én weer nieuwe gewassen planten. Met de opbrengst kunnen zij weer andere boeren helpen en ondersteunen.

Divine onderwijst de boeren hoe ze moeten zaaien, planten en bemesten. Hij werkt zelf mee op het land. Bijbels onderwijs en landbouw gaan hand in hand. En dat komt heel mooi samen in wie Divine eigenlijk is. Een predikant en een boer. Hij werkt hard, maar kent ook de vreugde van de eerste oogst. Hij bidt om regen én denkt na over watervoorziening voor een droge akker. En natuurlijk bemoedigt hij de boeren om door te gaan met bouwen aan een hoopvolle toekomst. Ondanks de gevaren. Ondanks de gevechten om hen heen. God heeft hem een missie gegeven: help de boeren, ondersteun hen!

Ten slotte vroeg ik hem: zijn er mensen om je heen die jou ondersteunen? Het was even stil, maar toen gaf Divine toe: “Eigenlijk niet. Het is best eenzaam hier.” Ik wil u daarom vragen om voor hem te bidden. Het werk dat hij voor God doet gaat door. Daar gelooft hij in. U ook?